Főoldal
 Az egyesülésről
 A jégeső-elhárítás
 Képek
 Gyakori kérdések
 Hasznos linkek
 Hail Suppression
 Konferencia
 Országos jégesőelhárítás
Az országos talajgenerátoros jégesőelhárítás kiépítésének folyamata

Több éves szervező munkánk eredményeként 2018-ban megvalósult az országos talajgenerátoros jégesőelhárítás. Évek óta munkánkkal bizonyítjuk, hirdetjük, hogy az elemi károk közül a második legjelentősebb káresemény a jégverés ellen térségi összefogással hatékonyan lehet védekezni.
A tájékoztatókon mindig hangsúlyoztuk a jégesőelhárítás rákfenéjét, hogy szelektív jégesőelhárítást nem lehet folytatni, ezért országos rendszert kell kiépíteni és egységes teherviselést kellene bevezetni a fenntartásánál. A jégesőelhárítás finanszírozását legészszerűbben a kárenyhítési alapból lehet megoldani.

Vázlatosan ismertetjük a fontosabb eseményeket, mérföldköveket.

2014-ben:
 • Nagy vonalakban kidolgoztuk, hogy a talajgenerátoros módszerrel regionális, illetve országos szinten milyen beruházási és fenntartási költségekkel lehetne jégesőelhárítási rendszereket létrehozni és működtetni.
 • Novemberben tájékoztatót tartottunk a Földművelésügyi Minisztériumban e témakörben.
 • Decemberben nemzetközi jégesőelhárítási konferenciát szerveztünk és tartottunk Pécsett az MTA Meteorológiai Tudományos Bizottsága, a Magyar Meteorológiai Társaság és a horvát jégesőelhárítás együttműködésével.
 • Év végén meghívást kaptunk az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottsága ülésére, ahol szintén tájékoztatót tartottunk a talajgenerátoros jégesőelhárítási módszerről. Az ülés jegyzőkönyve az alábbi linken érhető el, melyben a 21. oldaltól a 64.oldalig a jégkárcsökkentési lehetőségekről van szó:
  http://www.parlament.hu/documents/static/biz40/bizjkv40/MGB/1412101.pdf
2015-ben:
Folytattuk az országos jégesőelhárítás létrehozása érdekében tett lépéseket.
 • Szeptember 24-én részt vettünk a Horvátországban megrendezett jégesőelhárítási workshopon. Előadásunk témája az országos jégesőelhárítás létrehozása volt.
 • Ugyanebben a témában az OMÉK-on is előadást tartottunk szeptember 29-én.
 • Folyamatosan dolgoztunk a jégesőelhárítási technológia pontos leírásán, dokumentálásán, melyet az országos rendszer létrehozásánál használni kell.
2016-ban:
Kérésünk meghallgatásra talált.
 • A magyarországi Vidékfejlesztési Programban 1,8 milliárd forint elkülönítésre került az országos talajgenerátoros jégesőelhárítás létrehozása céljából.
 • Az FM-ben több megbeszélésen részt vettünk a NAK, az OMSZ, Miniszterelnökség szakembereivel együtt a témakörben.
 • A pályázati kiírás előkészítésében szakmai segítséget nyújtottunk az FM-nek. Sajnos kiderült, hogy az Egyesülésünk társasági formájából adódóan pályázatot nem nyújthat be (elavult eszközeinek pótlására és plusz 50 generátor kiépítésére).
 • Augusztus 31-én megszületett a kormányhatározat az országos talajgenerátoros jégesőelhárítás létrehozásáról és kiépítése után a kárenyhítési alapból történő fenntartásáról.
 • Október 1-én átadtuk a NAK-nak a „Nagy könyvet” a „Kérdezz - Feleleket” és hetente több kisebb anyagot, ami tartalmazza a technológia pontos részletes leírását, technikai, tárgyi, személyi feltételeket, ellenőrzési eljárásokat, tervrajzokat stb..
 • Szakmai egyeztetést szerveztünk és bonyolítottunk le a horvát jégesőelhárításnál, amelyen a NAK projektcsoportja is részt vett.
 • Napi, heti rendszerességgel tartjuk a kapcsolatot a „JÉGER” (jégesőelhárítási) projekt munkatársaival és segítjük munkájukat.
2017-ben:
 • Január 31-én megtörtént a pályázati kiírás a „Jégesőkár megelőzésére szolgáló beruházás” címmel.
 • Március 7-én a Parlament elfogadta az Mkk. törvény módosítását. A módosítás lényege, hogy a jégesőelhárítás fenntartása a kárenyhítési alapból lesz megoldható, éves szinten 1,5 Milliárd Ft-ot lehet lehívni a cél megvalósítása érdekében.
 • Április 14-én a NAK beadta a pályázatot.
 • Október 25-én a NAK elnyeri a pályázatot és elkészül a támogatói okirat. A NAK kijelölésre kerül, mint üzemeltetési szervezet.
 • A NAK gőzerővel dolgozik a megvalósításon. Kijelölésre került a projektigazgató, üzemeltetési igazgató. Felvételre kerültek a telephelyvezetők hálózati munkatársak, diszpécserek, a generátorkezelők 99%-a rendelkezésre áll.
 • Közbeszerzés során kiválasztották az eszközök gyártóit, a beszállítókat, az építési beruházás végrehajtóját.
 • A Nefela Egyesülés napi kapcsolat keretén belül segíti a NAK szakembereit a projekt sikeres végrehajtása érdekében.
2018-ban:

Meghívásos közbeszerzésen kiválasztották a NEFELA Egyesülést 196 db generátor üzemeltetésére. Több fordulós tárgyalás során sikerült megegyezni a szolgáltatási díjban és március 8-án aláírtuk a vállalkozási keretmegállapodást.

2018. május 1-re felállt az országos rendszer, amely 4 egységből áll.
A Nefela ebből egyet, a Dél-Dunántúli egységet üzemeltet. A 141 meglévő generátorhoz +55 generátor üzemeltetését vállaltuk még be Bács-Kiskun- és Fejér megyéből. Az Egyesülés elavult eszközei a NAK segítségével felújításra kerülnek.

Így megvalósult a 10 éve kitűzött cél: a Nefela korábbi működési területén is (Baranya-, Somogy-, Tolna megye) a jégesőelhárítás költségeit 2018-tól a kárenyhítési alap biztosítja, ez által a mezőgazdasági termelők, hegyközségek, önkormányzatok, biztosítótársaságok hozzájárulása nem szükséges a rendszer működéséhez.

     A honlap tartalma a NEFELA kizárólagos tulajdonát képezi!