Bemutatkozunk
 Tagok
 Generátor helyek
 Vissza
Az Egyesülés megalakulásának előzményei, megalakulása

1976-1990 között Baranya megye egy részén, a 6-os úttól délre fekvő kb. 150.000 ha területen rakétás jégeső-elhárítási rendszer (BRJE) működött.
A rendszer a 600.-Ft/ha-os magas finanszírozási költség, a sok tiltott zóna, és a működést finanszírozó Állami Biztosító kivonulása miatt megszűnt.
Ugyanakkor egyre kiterjedtebb területen, egyre nagyobb igény mutatkozott a gazdálkodó mezőgazdasági termelők részéről egy hatásos, a jégveréssel szemben védelmet biztosító rendszer iránt.
A NEFELA Dél-magyarországi Jégesőelhárítási Egyesülés 1991-ben alakult Baranya-, Somogy- és Tolna megye mezőgazdasági nagyüzemei, érdekképviseletei összefogásával, az ÁB-Aegon Rt., a Hungária Biztosító Rt. támogatásával és az Országos Meteorológiai Szolgálat által biztosított állami vagyonnal.
Az alapító tőkét 106 mezőgazdasági nagyüzem (ÁG, Tsz) biztosította, az előzetesen egyeztetett normatíva alapján. Két biztosító társaság az ÁB-Aegon Rt. 400 ezer Ft-tal, a Hungária Biztosító Rt. 500 ezer Ft-tal, valamint az Országos Meteorológiai Szolgálat 30 millió Ft. apport értékkel segítette elő az Egyesülés létrejöttét és a működés feltételeinek megteremtését.
Az Egyesülés legfőbb döntéshozó szerve a Taggyűlés. A Taggyűlés az alapítók képviselőiből, ill. az Egyesüléshez az alapítást követően csatlakozó szervezetek által delegált képviselőkből áll. Minden újonnan belépő szervezet egy főt jogosult delegálni a Taggyűlésbe. A jelenleg is 1000 főt meghaladó taglétszám miatt a Taggyűlés évente egyszer ülésezik.

Az Egyesülésnek 7 főállású munkatársa van. Az Egyesülés tulajdonában lévő 141 db talajgenerátor felül további 55 db, a Nemzeti Agrárkamara tulajdonában álló generátor működtetését végezzük szolgáltatási szerződés alapján az országos jégeső-elhárítási rendszer részeként.     A honlap tartalma a NEFELA kizárólagos tulajdonát képezi!