Elméleti alapok
 A jégeső-elhárítás
 Hatékonyság
 Előrejelzés
 Vissza
A jégeső-elhárítás hatékonysága

A nemzetközi gyakorlatnak megfelelően a hatékonyság mérésénél a történelmi idősoros összehasonlítást alkalmazzuk.
A regionális jégeső-elhárításnál a vizsgált
  • terület Baranya megye,
  • időszak 1962- 1990-ig, illetve 1991 – 2017-ig terjedő időintervallum,
  • módszer lényege a kárarányok összehasonlítása a védett, illetve megelőző időszakban.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat 21 éves (1962 – 82 között) felmérése alapján a régió, illetve Baranya megye a kárcsökkentő rendszer működése előtt az ország legjégveszélyesebb területe volt, a megye területének 4,4 %-át sújtotta rendszeresen, évente jégeső.
A védekezés előtti 29 évet figyelembe véve évente, átlagosan a növénytermesztési kultúráknak a 3,6 %-a semmisült meg a jégverések következtében, de volt olyan év is (1987), amikor 19,8 %-a.A kárcsökkentő tevékenységnek köszönhetően, Baranya megye és a régió helyzete a jégkárok szempontjából jelentősen javult.

A működésünk alatti 27 éves biztosítási adatokat figyelembe véve évente, átlagosan már csak a növénytermesztési kultúrának az 0,98 %-a semmisül meg a jégkárok következtében.
Az adatok mintegy 73 %-os kárcsökkentést mutatnak, ami éves szinten, átlagosan közel 4.4 milliárd forint kármegtakarítást jelent a mezőgazdasági termelőknek.
Ebbe a jelentős kárcsökkentésbe az ültetvényi és lakossági kárcsökkentés még nincs is benne, amely körülbelül hasonló nagyságrendű.
A biztosítótársaságok adatainak tanulsága alapján területünk az ország legjégveszélyesebb megyéjéből és régiójából, mára egy nagyon kedvező (az országos átlag alatti) káralakulású térséggé vált.

A jégeső-elhárítás működésének gazdaságosságát jól mutatja, hogy 1 Ft. védekezési költséggel évente, több mint 27 Ft termelési érték menthető meg.

A kárcsökkentésnek jelentős, kedvező hatásai vannak:
  • a termelés biztonsága jelentősen növekedett, az elemi károkból adódó bevételkiesés csökkent, ennek hatására a mezőgazdaságból élő, vidéki családok megélhetési biztonsága is növekedett,
  • a biztosítási díjak is jelentősen csökkentek (hektáronként akár több ezer forinttal), ami a mezőgazdasági termelőknek jelentős költség-megtakarítást jelent és a termelésük jövedelmezőségét is javítja.
  • a környezet kímélő és környezetbarát gazdálkodást is elősegíti, hiszen egy jelentős jégverés után többször gombaölő permetezésre van szükség, amely mérsékelhető vagy el is maradhat a kárcsökkentő rendszer hatására.
  • a mezőgazdasági károk csökkenésével szinkronban természetesen a lakossági károk is jelentősen csökkentek, a gépjárművekben, épületekben és minden szabadban tárolt vagyontárgyban is jelentős a kárcsökkentés.
A Meteorológiai Szolgálat mérései alapján - a jégesőelhárítás megkezdése előtt- Baranya megye a legjégesőveszélyesebb megyék közé tartozott. Évente, átlagosan Baranya megye területének 4,4 %-át sújtotta jégverés.

A Magyar Biztosítók Szövetsége(MABISZ) adatai alapján készültek az alábbi grafikonok. Jelenleg 26 biztosítótársaság, 3 fióktelep és 3 biztosítóegyesület tartozik a MABISZ tagjai sorába. Ezek kárkifizetései alapján készültek a grafikonok. A grafikonokon jól látszik, hogy a korábban legjégveszélyesebb Baranya megye -a jégesőelhárítási tevékenység hatására- jóval az átlag alatti károkat szenvedett el.     A honlap tartalma a NEFELA kizárólagos tulajdonát képezi!