Elméleti alapok
 A jégeső-elhárítás
 Hatékonyság
 Előrejelzés
 Vissza
A Vortex típusú talajgenerátor leírása

A talajgenerátoros jégesőelhárítást, egy francia kutató, Prf. J. Dessens támogatásával 1991-ben vezettük be, így több mint 30 év alatt összegyűlt technikai és módszertani tapasztalataik átvételére kaptunk lehetőséget. A francia ANELFA jégesőelhárítási egyesüléstől beszerzett készülék alapján gyártottuk és gyártjuk le az általunk működtetett eszközöket.

A készülék három fő egységből áll: levegőtartály (1), oldattartály (2) és égetőkémény (3).
A levegőtartály biztosítja az 1,3 bar-os túlnyomást az oldattartályban, melyben 8 g/l töménységű ezüstjodid - aceton oldat van. Az oldatot egy 30 mikronos fúvóka porlasztja az égető kéménybe, ahol kb. 800 - 900 Celsius fokos hőmérsékleten ég el. A kijutott AgI molekula csoportokból, a hirtelen lehűlés hatására, 0,06 - 0,08 mikronos AgI kristályok alakulnak ki, melyeknek szerkezete a jégkristályokéhoz hasonló.

1 g AgI-ból kb. 100 billió db aktív kristály-részecske keletkezik. A használt nyomásérték és fúvóka méret mellett kb. 0,8 - 1,0 liter oldat ég el óránként.


Az időjárás megfigyelése, a kezelők irányítása

A generátorhálózat irányítása a hármas-hegyi radarállomásról történik, ahol május 1-től – szeptember 30-ig, éjjel-nappal szakképzett meteorológusok teljesítenek szolgálatot .

A radarállomás MRL-5 típusú, két csatornás, nagy felbontóképességű időjárási radarral van felszerelve. Hatótávolsága 256 km sugarú kör. Ezen a radaron minden csapadékot adó felhőzet látható PPI (térképező), illetve RHI (vertikális) üzemmódban. A radar segítségével már nagy távolságból megítélhető egy-egy felhő jégveszélyessége, fejlődési tendenciája, intenzitása, vonulási iránya, sebessége stb. A meteorológusok munkáját segíti még egy „Meteosat” időjárási műholdvevő, és naponta több tucat előrejelzési térkép. Ezen eszközök és a szakember gárda lehetővé teszik, hogy minden olyan időjárás változásról, mely a térséget érinteni fogja a szolgálat tudomást szerezzen.
Az adatok értékelése után a szolgálatot teljesítő meteorológus hozza meg a döntését, hogy a generátorokat mikor és mennyi időn keresztül kell üzemeltetni.
A beavatkozásokat minden esetben a zivatarok (érkező időjárási frontok) előtt legalább 2 órával kell megkezdeni. Évente általában 40-50 beavatkozásra kerül sor, a generátorok alkalmanként 2-10 órán keresztül működnek, éves szinten egy generátor 200-250 órát üzemel. Általában az összes generátort bekapcsoltatjuk (141 db.), de az időjárási helyzet figyelembe véve, a szakaszos üzemeltetést is alkalmazzuk.     A honlap tartalma a NEFELA kizárólagos tulajdonát képezi!